lördag 19 maj 2012

The Globe

Igår såg jag King Lear på The Globe, på ryska! Det ni. Jag och Maxine fick ståplatser för fem pund vilket är ett riktigt kap! Vi stod nästan längst fram och såg allting jättebra. Tråkigt dock att vi inte förstod språket men det fanns skärmar på sidan av scenen som skrev vad varje scen handlade om på engelska.
Den var rätt intensiv med mycket nakenhet och konstiga kläder. Gummistövlar, vita kalsonger och skinnrock. Ehh... Ja. Men det var en upplevelse och det är ju faktiskt The Globe.


Englands kung, Kung Lear, vill dra sig tillbaka och beslutar sig för att dela upp riket mellan sina tre döttrar. Men först måste de övertyga fadern om sin kärlek till honom. Han har beslutat att den som kan bevisa att hon älskar honom mest ska bli rikast belönad. De äldre döttrarna, Goneril och Regan, gör allt för att överträffa varandra när de beskriver sin faderskärlek till honom. Men hans yngsta dotter Cordelia vägrar att spela med i detta spel och säger till sin far att hon älskar honom som en dotter ska - "varken mer eller mindre". Kung Lear blir ursinnig när han hör detta och förskjuter henne. När han så inser sitt misstag - att Cordelia var den enda som verkligen håller av honom - är det försent. I förtvivlan och desperation söker han sin tillflykt i galenskapens värld och blir till slut sinnessjuk" 
Från Wikipedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar